Rok szkolny już trwa, a akademicki zbliża się wielkimi krokami. Godziny spędzone nad książkami i nierzadko zarwane nocki to duży wysiłek dla ciała i mózgu. Warto zadbać o siebie i w sposób maksymalny wykorzystywać potencjał swojego umysłu. Odpowiednio odżywiony mózg to lepsza pamięć, koncentracja i nastrój.
Istnieje lista produktów, które uefektywnią Twoją naukę i pracę. Oto one:
Na lepszą pamięć
Antyoksydanty – znajdziesz je między innymi w szpinaku, brokułach, kalafiorze, marchwi, cebuli, arbuzie, owocach cytrusowych czy owocach jagodowych (borówki, jagody, maliny, truskawki).
Witaminy z grupy B – znajdują się w pieczywie pełnoziarnistym, kaszy gryczanej, otrębach, roślinach strączkowych, jogurcie naturalnym, awokado, pistacjach i orzechach włoskich.
Lecytyna – włącz do swojej diety jaja, soję, ryby, kiełki i orzechy ziemne.
Witaminy A, E i C – źródłem tych witamin są awokado, ziemniaki, pomidory, szparagi, sałaty, kapusta, czarna porzeczka, borówki czy wiśnie.
Na lepszą koncentrację
Cynk – znajdziesz go w pieczywie pełnoziarnistym, fasoli, zielonym groszku, migdałach i owocach morza.
Tłuszcze nienasycone – ich dobrymi źródłami są tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, pestki słonecznika, pestki dyni oraz nasiona lnu.
Na wzmożony stres
Magnez – dołącz do swojej diety pieczywo pełnoziarniste, orzechy oraz suszone owoce.
Warto wprowadzić do diety wyżej wymienione produkty, ponieważ dobrze odżywiony mózg to nie tylko lepsza pamięć i koncentracja. To również lepsze samopoczucie i stabilność emocjonalna. Wprowadzanie brain food można rozpocząć od drobnych zmian. Wymień pszenną bułkę na pieczywo pełnoziarniste, a batoniki i chipsy zastąp garścią orzechów, pestek lub suszonych owoców.
Czy wiesz, że…
Wypoczywający mózg do prawidłowego funkcjonowania pobiera energię w wysokości ok. 260 kalorii. Zapotrzebowanie zwiększa się m. in. u pracowników umysłowych, studentów, uczniów i wzrasta nawet do 450 kalorii.