Jesień to pora roku, podczas której wzrasta ryzyko przeziębień i innych infekcji. Jest to związane ze spadkiem temperatury powietrza, która powoduje obkurczanie naczyń śluzówki nosa, co ułatwia drobnoustrojom rozwój. Warto wspomóc organizm w budowaniu odporności, co pomoże uchronić się przed chorobami.
Dieta
Pierwszym krokiem do wzmocnienia odporności jest zdrowa i zbilansowana dieta. Matka natura o nas zabrała, dlatego warto stawiać na sezonowe produkty. Bez wątpienia królową jesiennej diety jest dynia, która zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Dodatkowo dobrze jest spożywać warzywa korzenne, takie jak marchew, pietruszka czy buraki. Do ciepłych posiłków watro dodawać przyprawy rozgrzewające: imbir, cynamon, goździki. Nie należy zapominać także o tzw. naturalnych antybiotykach, za które uchodzą: czosnek, cebula, kurkuma czy miód. To one zwalczają bakterie i wirusy.
Witaminy i minerały
Oprócz dobrze zbilansowanych posiłków warto zaopatrzyć się w witaminy i minerały. W szczególności w kwasy omega-3 oraz witaminę D3. To one wspomagają utrzymanie procesów odporności na wysokim poziomie poprzez zwalczanie wirusów i bakterii. Co ciekawe, badania naukowe dowodzą, że te witamina D3 odgrywa większą rolę w budowaniu odporności niż witamina C, o której jednak nie należy zapominać w jesiennej suplementacji.
Aktywność fizyczna i odpoczynek
Mimo szarej aury wskazana jest regularna aktywność fizyczna. Nie muszą to być ekstremalne sporty. 30-minutowy spacer w zupełności wystarczy. Najważniejsza jest systematyczność. Dotyczy to również snu. Jesienią możemy potrzebować nieco większej ilości odpoczynku. Dla dorosłego człowieka idealnym przedziałem jest 7 – 9 godzin snu na dobę.