Portal Taste Atlas zajmujący się przedstawianiem oraz ocenianiem potraw z całego świata opublikował ranking stu najlepszych zup globu. W zestawieniu znalazło się miejsce dla kilku polskich dań, z których najwyższe miejsce zajął… żurek! Popularny przysmak wielkanocny uplasował się na drugiej pozycji rankingu.
Zestawienie przygotowane przez portal Taste Atas został opracowany na bazie ocen internautów. Spośród wszystkich zup znajdujących się na stronie internetowej wytypowano te, które uzyskały najlepsze notowania wśród użytkowników. Średnia ocena spośród wszystkich oddanych głosów, na skali od 1 do 5, gdzie „piątka” była najwyższą możliwą notą, stanowiła bazę do rzeczonego rankingu.
Wśród stu najlepszych zup znajdziemy siedem potraw pochodzących z Polski, tj.: zupa ziemniaczana (87. miejsce), kwaśnica (82. miejsce), rosół z kury (81. miejsce), barszcz czerwony (53. miejsce), zupa borowikowa (52. miejsce) oraz rosół (39. miejsce). Najwyższa lokatę zajął żurek, który uplasował się na drugim miejscu, tuż za japońskim Tonkotsu Ramen. Średnia ocena wielkanocnego klasyka wyniosła 4,7. Trzecie miejsce na podium zajęła turecka zupa z czerwonej soczewicy, marchwi, bulionu drobiowego oraz cebuli.
„Żurek to tradycyjna polska zupa charakteryzująca się wyrazistym, kwaśnym smakiem, który pochodzi z zakwasu, czyli fermentacji chleba oraz mąki żytniej. Zupa zawiera również mięsa, takie jak kiełbasa, boczek, szynka, a także warzywa, takie jak ziemniaki i grzyby” – czytamy na stronie Taste Atlas.
Tonkotsu Ramen, czyli zwycięska potrawa rodem z Japonii jest specyficzną odmianą ramenu. „Tonkotsu to unikalny ramen składający się z niezwykle bogatego, tłustego bulionu wieprzowego, świeżego makaronu, jajek z miękkim żółtkiem i rozpływającego się w ustach delikatnego boczku wieprzowego. Jest tak popularny, że mógłby być indywidualnym daniem, a nie odmianą ramenu” – dowiadujemy się z rankingu.
Pierwsza dziesiątka rankingu najlepszych zup świata prezentuje się następująco:
- Tonkotsu Ramen (Japonia) – 4,7
- Żurek (Polska) – 4,7
- Mercimek çorbasu (Turcja) – 4,7
- Rawon (Indonezja) – 4,7
- Sopa de lima (Meksyk) – 4,7
- Bori-bori (Paragwaj) – 4,7
- Ramen (Japonia) – 4,6
- Shoyu ramen (Japonia) – 4,6
- Tom kha gai (Tajlandia) – 4,6
- Sinigang (Filipiny) – 4,6
/JKI/
Foto: zrzut z ekranu/Youtube.com
Źródła: tasteatlas.com, i.pl