Jak wiadomo Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas. W różnych krajach jest obchodzone inaczej. Zobacz koniecznie. To robi furorę na Wigilii.
Wigilia Bożego Narodzenia w wielu krajach obchodzona jest w różny sposób. Jak się okazuje w Czechach furorę robi ta potrawa. O czym mowa? Tzw. grzybowa kuba to obowiązkowe danie na czeskim stole wigilijnym.
Czym jest kuba?
Kuba to kasza zapiekana z grzybami. Dodaje się do niej także przyprawy. Szczególnie popularna jest w południowej części Czech. Warto zaznaczyć również, iż najlepiej przygotować ją z suszonych grzybów.
Oto składniki:
400 g kaszy pęczak
100 g smalcu
2 duże cebule
70 g suszonych grzybów
4–6 ząbków czosnku
garść majeranku
kminek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na początek kaszę i grzyby należy spłukać. Następnie należy ugotować kaszę w słonej wodzie. Gotować ją około 20 minut, następnie odcedzić i pozostawić do czasu, aż ocieknie z wody. Grzyby również muszą zostać odcedzone i ugniecione.
Następnie na smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, później dodajemy kminek oraz grzyby i lekko podduszamy. Do dania dodajemy utarty czosnek z solą oraz świeżo zmielony pieprz. Dodajemy soli i majeranku. Na koniec wkładamy do nasmarowanego smalcem naczynia i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku.
Co sądzicie na temat tej potrawy? Znaliście ją wcześniej?
Źródło: o2.pl, polaneis.pl