Wielu z nas słyszało już o prozdrowotnych właściwościach kawy i herbaty. Wpływają one na poprawę koncentracji, dodają energii a także wspierają odchudzanie. Wyniki najnowszych badań wskazały na coś jeszcze – picie kawy i herbaty wspiera obniżenie ryzyka demencji i udaru mózgu.
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Tianjin przez 10 lat badali wpływ regularnego spożywania kawy i herbaty na zdrowie człowieka.
W badaniu wzięło udział 500 tys. mieszkańców Wielkiej Brytanii w grupie wiekowej od 50 do 74 lat. Zdaniem ekspertów spożywając 2-3 filiżanki kawy lub 2-3 filiżanki herbaty jesteśmy o 28 proc. mniej narażeni na rozwój demencji a ponadto aż o 32 proc. mniej podatni na niedokrwienny udar mózgu. Wyniki nadam chińskich naukowców opublikowano w czasopiśmie „PLOS Medicine”.
-Nasze odkrycia wskazują, że umiarkowane picie kawy i herbaty oddzielnie albo łącząc te napoje, wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji – mówią badacze.
Wnioski badań chińskich naukowców są zbieżne z innymi badaniami dotyczącymi korzyści zdrowotnych z regularnego picia kawy i herbaty. Wnioski potwierdza dr Charlotte Mills z Reading University, specjalista ds. spraw żywienia.
Z zebranych dotąd danych, naukowcy nie mogą stwierdzić, w jaki dokładnie sposób kawa i herbata zmniejszają ryzyko demencji i udaru. Prawdodpobnie to zasługa zawartych w nich polifenoli.