Poranek bez kawy dla wielu brzmi jak aberracja. Napój dodaje energii oraz poprawia nastrój. Niewielu wie, że można uzyskać jeszcze lepsze efekty. Wystarczy dodać jeden składnik.
Przygotowując kawę warto pamiętać o dodaniu do niej łyżeczki kakao, które nie tylko wniesie nowe walory smakowe, ale także wiele pozytywnego wpływu na zdrowie.
Właściwości kakao
Kakao jest niskokaloryczne (jedna łyżeczka to zaledwie 41 kcal), ale przede wszystkim to znakomite źródło witamin A,E oraz grupy B i minerałów takich jak magnez, fosfor, żelazo czy cynk. Spożywając kakao dostarczamy także polifenoli, kwasu oleinowego, stearynowego, linolowego i palmitynowego.
Kakao to źródło żelaza i przeciwutleniaczy, działa przeciwzapalnie, obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Połączenie kawy z kakao ma nie tylko dodatni wpływ na układ sercowo-naczyniowy (kakao działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo), ale także znacznie poprawia nastrój (dzięki zwiększeniu przepływu krwi do mózgu i wzmożeniu produkcji endorfin) oraz przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia. Kakao poprawia także wygląd naszej skóry.
Połączenie kawy z kakao
Badania przeprowadzone na Clarkson University i University of Georgia wykazały, że spożywanie kofeiny z kakao wpłynęło na obniżenie poziomu nerwowości oraz niepokoju oraz zwiększyło dokładność wykonywanych zadań. Ponadto osoby pijące kawę z kakao popełniały mniej błędów wynikających z niedopatrzenia.
Uzyskanie tych wszystkich korzyści jest banalnie proste — wystarczy dodać łyżeczkę do zaparzonej kawy.