Zgodnie z dyrektywą unijną SUP, plastik jest już w naszym kraju częściowo zakazany. Co zmienia to w lokalach gastronomicznych, a także jakie kary grożą za złamanie zakazu?
Lokale gastronomiczne muszą poradzić sobie z zakazem stosowania produktów jednorazowego użytku wykonanych z plastiku. Zmiana oznacza wycofanie tego typu artykułów w bardzo dużych ilościach. Czego nie można już używać w restauracjach i barach?
Z lokali gastronomicznych w wyniku zakazu plastiku znikną:
- sztućce jednorazowe
- plastikowe kubki
- słomki
- plastikowe talerze
Jeśli przedsiębiorcy nie zdążyli wprowadzić takich produktów do obrotu przed 24 maja, to dziś muszą je zutylizować lub dokonać eksportu poza terytorium UE.
Dyrektywa wskazuje jednak, co można zastosować zamiast zakazanych produktów. Są to min.: opakowania, sztućce a także wszelkiego rodzaju dodatki z tzw. bioplastiku (PLA), opakowania wykonane ze szkła lub trzciny cukrowej, papieru, drewna albo otrębów.
Zakaz plastiku. Co grozi za jego złamanie?
Każdy, kto mimo zakazu wprowadzani do obrotu tego typu produkty, musi liczyć się z grzywną sięgającą nawet pięciu tysięcy złotych.